arrow_drop_up arrow_drop_down
Wat is een obstacle run; lees hier alles wat je moet weten
3 september 2020 

Wat is een obstacle run; lees hier alles wat je moet weten

Een obstacle run lopen is een van de leukste en meest uitdagende dingen die je maar kunt doen. Nu is de kans alleen groot dat je niet weet wat dit precies is, je bent nu eenmaal niet voor niets bij dit artikel terecht gekomen. In dit artikel zullen wij van Beter OCR je precies laten zien wat een obstacle run eigenlijk is en waarom het zo leuk is om mee te doen met een obstacle run. Voor je het weet heb ook jij je aangemeld voor deze unieke activiteit!
obstacle-run

Wat is een obstacle run precies?

Voor het geval het je nog niet was opgevallen: hindernisbaanraces en obstacle races zijn ontzettend populair op dit moment. Wat is de obstacle run precies? Dit is in feite een baan die wordt afgelegd door iemand die aan obstakel racen doen. Wil je dus weten wat een obstacle run is dan moet je echt ingaan op de sport zelf. OCR (Obstacle Course Racing) is een sport waarbij je te voet verschillende fysieke uitdagingen moet overwinnen. Obstakels zijn onder andere het klimmen over muren, het dragen van zware voorwerpen. Maar ook het doorkruisen van grote plassen, het kruipen onder prikkeldraad en het springen door vuur. Met een geschiedenis van militaire invloed is het geen verrassing dat veel hindernissen vergelijkbaar zijn met de hindernissen die in de militaire training worden gebruikt.

Maar andere obstakels zijn uniek voor de hindernisbaan en testen het uithoudingsvermogen, de kracht, de snelheid, de mobiliteit en de mentale hardheid van de renners. Races variëren in zowel afstand als uitdagingsniveau. Vaak is het een combinatie van trail running, hardlopen en cross country lopen in verschillende afstanden, variërend van 1 kilometer tot aan de 40 kilometer “death races”. Deze laatste categorie komt natuurlijk niet zo heel vaak voor, dit is echt voor de ervaren lopers van de races. In Nederland kan je op talloze plekken een obstacle run volgen.

obstacle-run

Voor wie is OCR (Obstacle Course Racing) bedoeld?

De sport OCR is met name bedoeld voor de mensen die het leuk vinden om zichzelf uit te dagen. Het is namelijk echt een sport waarbij je jezelf leert kennen. Tijdens een obstacle run kom je er bijvoorbeeld achter hoe goed je conditie is en hoe sterk je mentaal bent. Het is zeker geen sport voor mensen die niet bereid zijn om tot het uiterste te gaan. Het is namelijk echt zo dat een obstacle run aardig zwaar kan zijn. Je zal zeker afzien tijdens het lopen op bepaalde momenten. Echter is er geen ander gevoel wat zo goed is als het behalen van de finish. Door jezelf elke keer weer uit te dagen, en door de race aan te gaan zal je een hele hoop nieuwe inzichten opdoen. Een ding is zeker: de adrenaline giert door je lijf tijdens het lopen van je allereerste obstacle run in je leven!

OCR Platform

Soms kan het lastig zijn om tips te vinden over obstacle running. Wellicht heb je behoefte om even te sparren met collega runners. Op dit platform vind je tips en technieken, plus een community met vele obstacle runners!

Over de schrijver
Paul Verheul is jarenlang topsporter geweest binnen de turnsport. Een aantal jaar geleden heeft hij de overstap gemaakt naar Obstacle Running. Sinds zijn eerste Obstacle run is hij verslaafd geraakt aan OCR Races en traint hij voor het OCREC en OCRWC. Technische kennis over obstakels is één van de sterke punten van Paul. Hij heeft daarom ook het Beter OCR Platform opgericht om andere obstacle runners te helpen met het overwinnen van alle obstakels.
Reactie plaatsen